Natslijpmachine

Natslijpmachine,

 

Voor het scherp houden van de beitels maak ik gebruik van een Tormek. Een ideale machine om je beitels te slijpen en te wetten.

Belangrijk is dat de vouw van de beitel één lijn krijgt tijdens het slijpen. Door het continue ronddraaien van de beitel zal aan de binnenkant een minimaal kleine braam zichtbaar worden, als dat het geval is kan de beitel uitgespannen worden om te wetten op de leren schijf.

Als men gaat wetten ( de braam verwijderen ) zal er ook een polijstpasta op de leren schijf aangebracht moeten worden. Ook hier moet de beitel rustig rondgedraaid worden en op die manier zal de braam verdwijnen en er een vlijmscherp snijvlak zichtbaar worden.

Voor de kleinere en rondere beitels is aan de zijkant nog een afwetschijf aangebracht, ook deze moet worden voorzien van polijstpasta en zo kunnen alle beitels perfect geslepen worden.

 

Mocht de machine voor langere tijd niet gebruikt worden, dan is het raadzaam om het leer met gewoon schoenvet in te smeren. Hierdoor wordt voorkomen dat het leer niet uitdroogt.

 

Gereedschappen